Andy Candy

Andy Candy

Skönhetsideal

feminismSkapad av andy candy tor, december 01, 2011 11:39:40

Size Hero är en kampanj av som Veckorevyn har dragit igång. Det de vill säga är att skönhet finns i alla former och storlekar och sedan kommer statementet som visar hur de verkligen tänker. ”Vi tycker inte att skönhetsideal i sig är något dåligt. Vi tycker bara att det är tråkigt att det bara finns ett skönhetsideal det extremt smala.”

Det kanske är just därför det stora modereportaget på sida 66 till 69 Höstens ”it plagg” Så snor du kändisarnas stil går ut på att på att läsaren ska lära sig att sno stilen från 12 kände kvinnor varav 2 inte är vita men samtliga trådsmala. För då är det ju inte tidningen som har valt modeller utan de finns redan där i kändisvärlden.

Det är på tiden att tidningar - modetidningar och ungdomstidningar - inser det ansvaret de har och sluta använda billiga knep för att slippa undan.

En annan fråga som de borde ställa sig är varför det har blivit så viktigt för dem med mäns åsikt. Det finns ett inslag som heter Killpanelen. Där fyra män ska tala om vad de tycker och på det sättet ska kvinnor lära sig att anpassa sig tills mäns önskemål. I detta nummer så gör de dessutom ett ”hemma hos”-reportage hos den ena snubben i killpanelen och längre bak i tidningen skall de också bedöma olika parfymer så kvinnor vet vilken parfym de ska har på sig. Killarnas favorit blev Daisy hot pink av Marc Jacobs. Hela den här mansfikseriengen känns inte bara heteronormativ utan kontraproduktiv. På vilket sätt skall detta stärka unga kvinnor? att hela tiden behöva förhålla sig till vad män tycker och tänker?

Ett mer positivt exempel finns i senaste numret av Sofies mode och Chic där man lyfter fram bloggare som utmanar rådande smalhetsideal min erfarenhet av den här typen av tidningar säger mig att det är en engångsföreteelse.

Genom att ha publicerad en artikel med något som utmanar rådande ideal och normer så tycker man att man har gjort sitt för resten av året och på det sättet förändras saker aldrig.

Jag undrar hur det är att jobba på en sån där mainstram-heteronormativ-svenne-tidning. Man lär säker gå ner i vikt av att ständigt bli matad med utseendeideal hela dagarna.

  • Kommentarer(0)