Andy Candy

Andy Candy

Jag tror det du försöker uttrycka är viktigt

konstSkapad av andy candy tis, januari 21, 2014 20:15:26


Är mitt bidrag till utställningen Art [ ] Gender [ ] Art.

Fem dagboksliknade texter som handlar om privilegier.

(2013)  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post41

Här och nu

texterSkapad av andy candy tis, januari 21, 2014 18:23:47


Är en teatermonolog ursprungligt skriven för pjäsen Here/Här.

"Här och nu" handlar om när det inte blir som en hade tänkt sig. Om att stanna upp och reflektera.

(2012)  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post40

I väntan på Queertopia

texterSkapad av andy candy tis, januari 21, 2014 18:12:19


I väntan på Queetopia, heter mitt kapitel om transfobi som publicerades i antologin "Den moderna homofobin".

"Den moderna homofobin" är en antologi med Eva Borgström som redaktör och utgiven av Charlie by Kabusa.

Medverkar gör också Lars Gårdfeldt, Margareta Lindholm, Eva Tiby, Fanny Ambjörnsson, Bettan Andersson, Carin Holmberg, Anna Westerståhl, Arne Nilsson, Gunlög Fur, Sune Innala, Christina Kjellsson Eva Borgström och Stina Sundberg.

Första upplagan publicerades 2011.  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post39

Klänningen

konstSkapad av andy candy tis, januari 21, 2014 18:01:27
foto: Mattias Pettersson

Klänningen (2011)

"Den här klänningen som jag har på mig är inget annat än andras transfoba föreställningar, bara att det är jag som måste bära på dem. Den har blivit mitt fängelse."

Det är en klänning med en handskriven text på. Texten handlar om att få andras fördomar tvingade på sig. Det hela skapades i FULs monter under Malmöfestivalen och fotograferades sedan på plats i Malmö av Mattias Pettersson. Bilderna och texten publicerades i FUL 03-04 2011.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post38

Candy

texterSkapad av andy candy tis, januari 21, 2014 17:48:44

Candy Darling har varit en stor inspirationskälla. Och en oväntad sådan. Innan jag fick låna hennes dagbok visste jag inte vem hon var, men hennes ord är något jag verkligen burit med mig under väldigt många år.Texten publicerades i Bang 2-3 2008.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post37

tvång...

transSkapad av andy candy fre, maj 11, 2012 08:28:06

Foto: Mattias Pettersson

Just nu är jag väldigt intresserad av debatten om tvångssteriliseringar, eller snarare varför debatten fortfarande inte har lyckats åstadkomma något konkret och jag ser att detta hänger ihop med den mediala bilden av transpersoner.

Det är något jag har talat om både på Feministisk Forum i Umeå och på Norrköping Pride

Men jag hoppas också att det kommer finnas fler forum framöver att lyfta dessa frågor i.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post36

Nu i vinter...

femmeSkapad av andy candy mån, januari 30, 2012 19:18:20


... tänker jag åka skrisko minst en gång i veckan.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post35

Sensation

transSkapad av andy candy tor, december 01, 2011 11:42:07

Jag kan bara inte släppa den här artikel som jag hittade i Chic i september. Rubriken är såhär: Hetaste modellen just nu…(sen får man bläddra och då kommer scoopet)…föddes som man!

Första gången jag läste det så kändes det lite smickrande att de ordagrant hade tagit innehållet i deras stora faktaruta från när jag var sakkunnig i transfrågor i en organisation. Men ju mer jag tittar på artikel desto mer unken känns den. Den här freakshow-journalistiken för inte med sig mycket gott.

Vad är det man vill säga egentligen? Ingenting, det ska vara en sensationsartig nyhet som bara späder på rådande fördomar.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post34

Skönhetsideal

feminismSkapad av andy candy tor, december 01, 2011 11:39:40

Size Hero är en kampanj av som Veckorevyn har dragit igång. Det de vill säga är att skönhet finns i alla former och storlekar och sedan kommer statementet som visar hur de verkligen tänker. ”Vi tycker inte att skönhetsideal i sig är något dåligt. Vi tycker bara att det är tråkigt att det bara finns ett skönhetsideal det extremt smala.”

Det kanske är just därför det stora modereportaget på sida 66 till 69 Höstens ”it plagg” Så snor du kändisarnas stil går ut på att på att läsaren ska lära sig att sno stilen från 12 kände kvinnor varav 2 inte är vita men samtliga trådsmala. För då är det ju inte tidningen som har valt modeller utan de finns redan där i kändisvärlden.

Det är på tiden att tidningar - modetidningar och ungdomstidningar - inser det ansvaret de har och sluta använda billiga knep för att slippa undan.

En annan fråga som de borde ställa sig är varför det har blivit så viktigt för dem med mäns åsikt. Det finns ett inslag som heter Killpanelen. Där fyra män ska tala om vad de tycker och på det sättet ska kvinnor lära sig att anpassa sig tills mäns önskemål. I detta nummer så gör de dessutom ett ”hemma hos”-reportage hos den ena snubben i killpanelen och längre bak i tidningen skall de också bedöma olika parfymer så kvinnor vet vilken parfym de ska har på sig. Killarnas favorit blev Daisy hot pink av Marc Jacobs. Hela den här mansfikseriengen känns inte bara heteronormativ utan kontraproduktiv. På vilket sätt skall detta stärka unga kvinnor? att hela tiden behöva förhålla sig till vad män tycker och tänker?

Ett mer positivt exempel finns i senaste numret av Sofies mode och Chic där man lyfter fram bloggare som utmanar rådande smalhetsideal min erfarenhet av den här typen av tidningar säger mig att det är en engångsföreteelse.

Genom att ha publicerad en artikel med något som utmanar rådande ideal och normer så tycker man att man har gjort sitt för resten av året och på det sättet förändras saker aldrig.

Jag undrar hur det är att jobba på en sån där mainstram-heteronormativ-svenne-tidning. Man lär säker gå ner i vikt av att ständigt bli matad med utseendeideal hela dagarna.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post33

TDoR

transSkapad av andy candy sön, november 20, 2011 11:26:53

Idag är det international Transgender Day of Remembrance då man samlas och minns alla dem som fallit offer för det våldet som årligen skördar otaliga transpersoners liv runt om i världen. Det är nog den tydligast markeringen för hur fruktansvärt transfobiskt samhället är.

  • Kommentarer(0)//www.andycandy.se/#post32
Nästa »